Tuesday, October 21, 2014

Safiyya

Lama x update psl Safiyya je. Her progress la especially. Selalu random je. So mari tgk progress Safiyya

- Dh nk masuk 26 bulan
- Berat 9.5kg. Ye anak saya halus dan ringan. Ada org ingat dia belum lg 2 thn sbb figure kecik tp gigi dh penuh. Hehe.
- Makan ikut mood. Time xnak makan bg la apa pon mmg dia reject. Tp kalau betul lapar dia boleh makan nasik putih je ngn sup kosong. If letak telur dadar dia x makan nasik dah. Makan telur je. Tp sbb dia akan gatal-gatal lps mkn so aku bg mkn telur dlm sebulan 2x cmtu.
- Suka coklat mahal. Haha. She loves patchi.
- Dah 100% on bottle feeding/fm. Tp ada masa dia nak mengopek aku bg je lah. Tu pon jarang sgt dah
- Still love watching nursery rhymes, pocoyo and tom & jerry cartoon. Oh oggy pon. Actually she learns alot from those especially pocoyo.
- Vocab dia boleh tahan. Boleh sebut mommy, daddy, cat, dog, duck, frog, efen (elephant), pig, mouse, bird, cow, icecream. Ni yg aku ingt. If colors, red,blue,green,pink, purple and her fav yellow! If counting, 1,8,9,10. Haha sukati dia.
- Boleh sebut twinkle twinkle little star dgn pantas
- She know where head, toes, eyes and nose is.
- Suka pen dan menconteng. Tak boleh nampak org pegang pen ke pencil mesti dia nak.
- Dah pandai nk main je kejenya. Kalo jumpa Amsyar dah xnak balik. Ajak cousin dia main
- If dia pooped x selesa nnt dia pegang bontot dia dan merengek. Ajak pergi toilet
- Still x pandai tidur sendiri. Ada masa je if mengantuk sgt. Malam tidur around 11 pm paling awl. If daddy dia ada lmbt sket sbb tau ada org melayan.
- Lasak x reti duduk diam. Suka memanjat. Suka buat sepah. Kalau aku kemas barang dia, mesti marah. X bg usik. Biar je bersepah.
- If aku kata kiss baby nnt dia kiss perut aku sebut baby. Hahaa. Xtau la apa yg dia faham. Hope dia boleh bff ngn adik dia nnt. Aamiinn..
- Dah reti nak salam cium tgn bila ktrg suruh. Dulu xnak. Lps tu kiss bg kepala or pipi. Hehe. Flying kiss xyah ckp lah mmg terer.

So far itu je yg aku ingat. Maaflah ibu mengandung byk lupa. Hihi. Actually ktrg baru balik dari KPJ Seremban ni. Safiyya dh selsema more than 2 weeks. Tido mlm bgn byk kali menangis sbb mcm x selesa. Kesian. Last 2 days bdn on off panas. Pastu mcm kerap gak pooped padehal dia x makan sgt pon. Alhamdulillah paed said lungs clear. Cuma mmg hidung dia tersumbat. Blocked habis so kena pakai sterimar. Tu je cara. Yg pooped tu might be from the virus. So dpt la prebiotic. Singulair on if dgr batuk mcm berkahak. Byk lah bekalan ubat dia td. Nasib baik pakai insurance. Ok lah doakan Safiyya cpt sembuh ye.

Till then, daa!






- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comment:

  1. dah besar anak dara. tak lama lagi nak jadi kakak ni.

    ReplyDelete