Wednesday, March 13, 2013

6 months checkup & solid food

Today i went to KK Rembau for Safiyya's 6 months check-up and jab. I tagged along my mom as husband is currently busy. This time kami sampai lambat sbb Safiyya tido balik pg tadi but still ok la. Takde la kena tunggu lama gila. Mcm biasa bila nurse panggil kena la timbang berat dulukn. Aku baringkn je nk bukakkn baju Safiyya die melalak mcm kt Jusco aritu. Letak atas penimbang lg la sakan. So dgn itu berat dia adalah 6.2kg. Naik 400g dr bulan lps. Pnjg maintain 64cm. Nurse ckp bmi normal compared to last month atas border. Alhamdulillah. My baby now dh boleh rolling from back to tummy,alert to sounds, dh kenal org and melalak bila org tu nk amek/agah dia, can focus and grab things, membebel menjerit tu xyh ckp la. Rutin harian. Maybe sbb atuk ngn wan rajin bercakap ngn dia.





Lps tu cucuk time! Aku try bf Safiyya masa nurse tu prepare barang tp die x berminat. Suka hisap lepas hisap lepas pastu taknak dh. Dia mcm dh tau ada org nk buat something,nurse dekat je dia nanges ok. Aku pegang kuat kaki ngn tgn dia smbl pandang muka dia. Smp skrg pon aku x sanggup tgk dia kena cucuk. Huhu.
Dh cucuk dia nanges lg tp kejap je la then ok. Smp rumah try bf pon dia xmo sbb nk tdo so masuk buai terus tdo.

As planned, masa dia tdo ni la aku nk prepare her puree. Yes, she finally can eat solid food! So i made her apple puree. Peeled,cored and cut apple into quater, steamed for 10 mins, then blend it! Of course kasi sejuk dlu before blend. 1st spoon muka dia pelik.haha. Aku rasa sblm tu x manis sgt so maybe dkt die masam. Letak susu pon dia ketap mulut dia. Xpe la mula2 mmg cmni dari ape aku bace la.





Lps mkn die pooped 2 times. Bau dia masyaAllah busuk oi! Haha. Yg kelaka muka die gembira gila dpt poopoo. Bukti bergambar di bawah.





Ptg lps mkn kami g Seremban as aku ade hal kt bank nk uruskn,ibu lak nk buat spek n along nk beli hadiah utk cikgu sekolah dia. End up she bought 4 pairs of shoes, 1 pre-ordered coz no size at Vincci. Dan x psl juga aku pon tumpang sekali beli sepasang.heh. Safiyya dpt selai baju ngn teether lg. And now my 6-mo baby angel dh tido. Semoga tido smp esok pg hendaknya.

p/s: tergoda nak beli lg baju bajan for Safiyya kat gymboree.com.should i?huhu

Till then,xoxo!



- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

  1. haha happy ye dpt popo. u nangis tak tgk anak u kene cucuk?

    ReplyDelete
  2. comel. seronoklah dia dapat makan dan membuang dengan bahagianya. hehehe

    ReplyDelete
  3. geram pulak aku tgk muka safiyya dh dpt berak tu hahahaha. smpai hari ni pn if bwk hannah g cucuk aku duk blkg kr. sbb tkt aku tolak doc n nurse n grab hannah xkasi cucuk kekekekeke.
    bapak dia je yg jd cheerleader. aku kt blkg nyorok.gagagaga

    ReplyDelete