Thursday, October 31, 2013

Safiyya meragam lagi

Mlm td hubs ajak teman g bank. Maka keluar la kami ke bandar Tampin. Tampin ni mlm2 mati takde apa sgt. Nasib baik la ada Secret Recipe. Kira ok la nk chill2 kan. Cewah. Sbnrnya ktrg mmg saje nk bwk Safiyya keluar. 2,3 harini dia cranky x tentu psl. Nk kata teething takde pulak nampak gigi keluar or drooling ke apa. Tp merengek2. Lps tu xnk mkn,kurng menyusu. Risau gak aku kan. Budak ni kalo sakit diorg x reti nk bgtau selain dari buat perangai la kan. Aku ni lak balik keje penat lps tu Safiyya lak mengada2 mmg kena marah dia. Kesian. Aku punya rasa bersalah mmg rasa nk lari dari rumah. Rasa nk nangis semua lah. huhu.

Aku blk kerja smlm pn Safiyya kurang active. Ibu ckp dia penat tu x tido. Aku direct feedkan dia terus tido dgn x mandi lg. Lps tu aku nk smpn stock EBM, aku tgk ada lg 3 botol dlm peti. Patutnya tggl 2 je. Means Safiyya minum less than 8oz smlm. Adoi.

Masa bwk keluar mlm td baru la dia ceria. Mulut bising. Aku risau kalo anak aku senyap. Mesti ada x kena. So kalo dia start bebel jerit tu insyaAllah dia ok. Kat SR aku order choc cheese berries. Wah beriya Safiyya mkn. Lapar la tu. Lps tu take away spaghetti bolognese. Bekalan kalo dia nk mkn. Sbb aku x dan nk masak. Saya bukan malas tp penat. ahaha. Smp rumah dia x tido lg aku bg la sket spaghetti tu. Abes dia mkn. Ibu aku cm terkejut. Org tua ni dia x rasa budak2 nk mkn benda2 selain nasik. Tp anak aku ni ikot apak dia perasaan mat saleh mkn spaghetti. Eh?haha.

Kol 12 mlm baru Safiyya tido. Tunggang terbalik dh rutin tido. Aku berdoa ni hanyalah 1 fasa nk alih bulan. Sbb yg aku perasan every month mesti Safiyya akan buat perangai xnk mkn xnk susu. Td aku called ibu. Dia ckp xnk nasik tp mkn spaghetti. Ok la kan. Jgn x mkn lngsng je. Ok la tu je. Bye!









Till then,xoxo!

Wednesday, October 30, 2013

Wordless Wednesday : Starbucks





- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, October 29, 2013

Budak jalan terkedek-kedek

Saje nk letak video Safiyya jalan terkedek-kedek. Thanks to IG leh record video for 15scs. I know i am too excited tp biarlah. Anak sorg kan. Lgpon aku gembira Safiyya dah pandai jalan at 13 months sebab mak aku n kwn dia ckp Safiyya lambat jln. Siap ckp setahun 3/4 bulan baru jalan tgk dari gaya. Boleh? Ada makcik tu siap ckp tapak kaki Safiyya bulat. Dah rata baru dia jalan. U totally wrong makcik! Dh la ayah aku suka ckp anak aku malas. Hoi stress ok! Paling optimis kakteh aku. Dia je confident Safiyya akan jalan by setahun 2 bulan. Dia slalu encourage Safiyya jalan. Anak2 akak aku sume jalan cpt sebelom setahun. Yg laki la. Anak pompuan kan selalu lambat jalan. And to be surprise Safiyya jalan sebelom setahun 2 bulan. Alhamdulillah i am a proud mommy!
At 12 months dia dh pandai meniti and jalan kena pegang 2 tgn. Skrg dh pandai berdiri sendiri, joget bagai dan boleh u turn siap. haha. Skrg baru boleh bg dia main push and pull walker from fisher price tu. hehe. Jgn salah sangka yer. Aku just nk buktikan yg kebanyakan kata2 org tua ni x boleh pakai sgt. Sbb dia org ni suka compare. Semua budak x sama. Safiyya ni selalu kena compare ngn Amsyar cousin dia yg beza 2 weeks tu. So faham2 je lah betapa aku sentap kekadang tu. Ni pon ibu siap soh aku tanya anak abg aku dh jalan ke belom. Pastu soh bgtau yg Safiyya dh jalan. Mmg takla kan. Sakit lak hati abg aku nnt. heh. Ok la tu je.

video



video



video


video

Till then, xoxo!

Monday, October 28, 2013

Kasut baru Safiyya

Hello Monday! Pg td senang nk g keje sbb Safiyya sambung tido dlm buai. Dia tido lambat mlm td sbb nap before kol 8 pm. Kat kol 11 lebih gak dia tdo smlm. Btw before lupa, Safiyya dah boleh bgn berdiri sendiri! I am so happy! Tp lom expert lg la. Mula2 dia try bgn dh nk berdiri tp x balance dia terduduk lps tu xnk buat dh. Then dia pegang coklat pastu jatuh dia try amek boleh je bgn blk! Aku rasa dia x sedar. Lps tu dia cuba lg tp x dpt lak sbb sibuk nk kejar aku takut kena tinggal. Haha. Jauh dia jalan smlm. Ayah aku siap tepuk tgn.

Hari Sabtu lps ktrg g wedding sedara Wan kt Anjung Felda. Safiyya dh mula la xnk dok diam mmg nk berjalan la. Tp kena pegang sbb kwsn tu x stable kang jatuh lak. kol 2 lbh cmtu ktrg gerak g Pavilion dgn niat utama nk cari kasut Safiyya. And u know what, almost 5 hours kt situ n mmg dpt kasut Safiyya je. Haha. Tea time kt Dome. Safiyya sempat tido la sejam lebih. Nasib baik x meragam sebakul. Mula2 ktrg cari kasut dia kt Oshkosh. Dh berkenan 2 kasut tp 1 tu mcm x stable tapak dia n lg 1 tu pulak slack kt corak tepi dia x sekata. Laki aku kata jgn tgk pada rupa cantik or not tp selesa ke x. Lama aku dok belek smp SA kuarkan byk gila kasut. Last2 aku ckp xpe la xnk. Aku xnk byr kasut yg price more than RM100 tp x puas hati. Nasib baik dia sabar je. So ktrg try cari kat Parkson. Byk choice tp size Safiyya lak xde. Nasib baik ada Geox. Mmg ngam2 ngn kaki Safiyya. Ingt nk beli size besar sket tp sume dh habis. Tp pk2 balik kalo bsr sgt nnt dia x selesa nk jalan.
So settled with Geox. Dpt 50% less.
Mlm tu dinner kt Abdullah chan. Byk gila kot ktrg makan. Abg ipar belanja. Safiyya pn mkn byk. Dia suka nasik ngn fishball soup. Alhamdulillah. Mlm tu gak ktrg blk Rembau kt kol 12 smp.







Oh Safiyya suka fountain! Dari jauh dia dh menjerit ok. Menjerit dari level 3 pavilion tu sbb nmpk dari jauhkan. Haha. So gigih la ktrg g bwk dia tgk. Mmg xnk berganjak. Siap nangis masa ktrg dukung ajak balik.

Ahad mcm biasa pg breakfast kt luar lps tu terus groceries shopping kt Zemart. Asalnya aku ckp kt Wan nk beli barang nk buat mars bars sbb nnt dia nk g office packing barang so nnt aku boring. Konon nk baking la. Dh alang2 x ramai org Wan ckp beli je barang dapo terus. Blk rumah terus buat dark choc mars bars. Recipe nnt lain entry. Serious sedap. org nk diet jgn la buat sbb addictive benda alah tu.
Lps zuhur aku kuar g Jusco Melaka ngn adik n along. Along aku nk cari blouse. Ingt nk g Mango kat Dataran Pahlawan tp aku ingt2 lupa jln nk g sana. Haha. Tp bgs gak x pegi sbb aku dpt beli 3 tops kt Padini and seed. Kalo kt Mango sure dpt 1 baju je with the price. Safiyya dpt 1 dress kt Miki Kids. Jumaat aritu aku dh belikan dia 1 suit baju tido ngn 1 suit baju jalan kt Anakku. Tp Safiyya cranky gila so xdpt nk round dlm Jusco. Ada je benda aku nk carik tp lupa.






Safiyya mmg dh xnk sgt kena dukung or dok dlm stroller. Dia nk jalan tp nk tggu dia mmg esok lusa pn x sampai. Haha.Lps tu jalan cm takut2 sbb pakai kasut baru. Dia rasa mcm x confident. Ktrg kena pegang tgn dia.
Smlm sebok dok tgk baju. Belek 1 1. Lps tu xleh nampak lift button. Dari jauh dia tnjuk ngn jari comel dia tu nk tekan. Pastu skrg pandai goyang2 bdn bila dgr lagu. If lagu birthday tu siap tepuk tgn. Oh anak aku dh besar! Mulut dia bising tp xleh tangkap lg any word. Xpelah slow2. Pasni nk bacakan dia buku tiap2 hari. heh.

Ok la tu je. Till then,bye!

Friday, October 25, 2013

Safiyya milestone at 13 months

Dh lama kot aku x update milestone Safiyya. Selalu randomly je. So mari tgk progress Safiyya.

-Dh amek cucuk setahun (MMR) last week. So far she's good. Doanya semoga dia kuat x demam. Berat at 13 months is 8.26kg n tinggi 72cm.

-Skipped crawling but mengesot dgn bontot like a pro. Sebelah tgn pn xde hal. Laju pulak tu.

-Suka memanjat tp x terer sgt nk turun katil sbb tinggi.

-Dah boleh jalan but x reti berdiri sendiri lg. Dia akan cari tempat nk berpaut then baru boleh berdiri dan jalan.

-X suka sgt makan. Makan janji kenyang je. Oh kurang suka manis juga. Unlike her parents. Dh boleh makan nasik sebutir2 tu. X blend pn xpe. Bg nasi kosong ngn sup pon dia mkn tp x byk.

-Boleh mkn sendiri pakai tgn. Sebutir2 masuk. Tp skrg dia suka taburkn nasik kt lantai so prefer suapkn dia terus.

-Ada 4 batang gigi. 2 atas 2 bwh.

-Menjerit kuat tu mmg hobi. Kalau x dpt apa dia nk mmg protes.

-Suka naik motor n kereta. Ayah ckp kalo naik moto tu siap nyanyi2.

-Mlm tido dlm 930 pm. Bgn kol 7 am cmtu. So far dia jarang tdo lambat unless if dia nap before kol 8 mlm.

-Tau nk pakai kasut kt kaki,cekak kt kepala,spek kat mata,pen nk tulis,sikat kt rambut dan phone kat telinga. Kalo phone tu siap ckp2 ah.haha funny.

-Dh reti fokus tgk video kt youtube. And nangis kalo x suka video tu.

-Still on breastfeed. Normally minum dlm 10-14oz smp kol 6 ptg cmtu.

-Suka main air. Tp muka dia mcm x suka. Haha. Kalo x puas tu dia cranky la.

Apa lg eh? Rasanya tu je so far.




















- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, October 24, 2013

Cerita minggu raya haji lepas

Actually entry ni aku ingt dh successfully posted monday last week lps tp rupanya internet mcm la harrrrr. Or maybe app BlogPress sengal. So entry ni backdated story last 2 weeks smp la kisah raya haji. Dh alang2 draft post je la trus.

Well, I had a good weekend with my family. Saturday morning cooked chicken meatball fried spaghetti as requested by ibu for breakfast. Then rearranged Safiyya's closet. Ibu suka simpan baju Safiyya x ikot piawaian. Heh.
Around 11 am off to Tampin for a groceries shopping. Preparation kenduri raya haji. Hubs went out to check our new crib alone as he planned to go to the office after that.



Later at 3 pm, follow kaklong to Melaka along with Safiyya ibu and adik. Nk buat survey hi-tea katanya. So we're off to ayer keroh. Early dinner at ayam penyet Limongan Mitc and met hubs there.



Lps tu ktrg ke jusco bandaraya aku nk settlekan baki bil celcom yg rm60.75. Since aku dh tukar maxis aku lupa la nk byr kan bil celcom tu. 2x celcom hantar surat lawyer n 1 warning letter. Hish rimas. The most idiot part all the 3 letters sent to rumah jiran. Ntah paper. Then hubs belanja baskin robin.



Lps tu rushing balik Umbai. Konon nk jumpa mak abah tp diorg xde g kenduri kot. Lps isyak ktrg trus gerak balik.
Seriously masa ni Safiyya mmg menguji kesabaran aku. Start dr jusco dia dok menjerit sekuat hati. Dia ngntuk sbnrnya tp melawan mata. Aduiii.

Ahad hari melepak di rumah. Just keluar breakfast and minum ptg dkt burgerbyte Senawang. Lps tu beli barang Safiyya sket kat Manjaku terus balik.






On Monday, aku buat 2 bekas triffle pudding as abg aku request. Just utk our family mkn. Done with that, packing barang mlm lps isyak grk blk Umbai. Ptg tu bwk Safiyya jln kat luar rumah.




Pg raya haji xde apa sgt. Semua org g sembahyang raya tp aku dok berdua je kat rumah ngn Safiyya. Lps tu melepak layan Safiyya nk practice jalan. Kol 11 pg cmtu ktrg tdo smp la 1 lbh. Haha. Pastu ajak wan balik cari makan dulu sbb tghari dh kot. Lapa gler. Ktrg mkn kt Ayamas.
Smp rumah ptg tgk dh ramai org rumah. Semua adik beradik dh ada sbb lps maghrib ada kenduri. Safiyya tgh tido terus bgn dgr org ramai dok panggil dia.










Minggu ni la yg Safiyya dh start jalan just pegang sebelah tgn je. Lps tu asek ajak jln je. Tp dia ni ada mood. Kalo xde mood jgn la paksa mmg dia xnk jln pon. But ok la i am still a proud mommy. Maybe dia tgk org keliling yg sebaya dia dh jalan laju kan.hihi. Ok la tu je cter.

Till then, xoxo!





Wednesday, October 23, 2013

Wordless Wednesday : Then + now

2010








2013








- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 21, 2013

Dim sum and pool time!

I had a great weekend with my little family and friends. Saturday went to KPJ Seremban for Safiyya's MMR jab pagi tu, ptg tea-time at my sister's place then mlm dinner dekat Yee Kee beef noodle tp aku mkn nasik.haha.






Saturday night my friend Yo whatsapp-ed ajak lunch dim sum at Marriot Putrajaya. After discussed dgn hubster he agreed. X sangka gak dia ok nk join sbb dia ckp dim sum x sedap. Tp katanya this week he will be busy takde masa nk bwk aku ngn baby jalan so dia ok je la.
Btw aku x penah mkn dim sum. Bg aku sedap jugak la. Rasa mcm mkn meatball je.haha x reti nk beza. Tp ada byk flavour. Wan mkn yg ada chicken and fish je sbb dia allergic udang. Byk gila kot choice. Penuh table n x habis pn mkn. Safiyya mkn nasi goreng ikan masin. Byk gak dia mkn. Aku ngn Wan take turn bwk Safiyya jalan. Dia xnk duduk dlm baby chair. Dh pandai nk berdiri. Lps tu tgk lak geng dia semua berjalan berlari makin x tentu arah la dia. Safiyya still x reti jalan sendiri lg. Kena assist at least 1 hand. Setakat 5,6 tapak tu alhamdulillah lps dh tp dia still x confident lg nk jalan sendiri. Takpe la at least dh nampak la gaya dia nk gak bejalan.






So after makan, sementara tggu bilik Yo ready nk masuk ktrg g lepak kt Kiddies world. Yo and her family tido hotel mlm tu. Wan jaga Safiyya kt kiddies world tu while aku ngn Yo pusing hotel. Kiddies world Marriot best giler kot. Mcm2 ada. Ada theater room, playstation. Mmg ok la nice. Puas hati la Safiyya main kt situ. Wan ckp x nangis pon. Aku ngn Yo lak g survey spa. Menarik gila kot. Yo penah dpt complimentary massage kt Spa marriot tu mmg best giler dia ckp. We're plan nk pegi together one day sbb dia boleh dpt less 50%.




Then dh check-in,solat semua siap2 nk bwk all the kids pegi mandi kt pool. Aku x bwk pon swimming suit Safiyya sbb x plan nk mandi pn. Pakai panty je la dia dok dlm boya. haha. Ptg tu around 5 pm ktrg gerak g Alamanda for tea-time at Secret Recipe. Lps tu sambung ke starbucks pulak. Safiyya masa ni tido kat 2 jam. Mmg pengsan betul dia. Dpt la aku nk borak lama ngn Yo. Before balik tu sempat la aku beli compact powder kat MAC sbb aku dh bising kt Wan bedak dh abes. Haha. Try sapu kat muka tgk mcm ok terus byr pastu balik.





Fikir2 balik x sangka aku boleh baik ngn Yo ni. Kenal few months ago masa Safiyya 7 bulan. Dia tegur aku masa kt surau tgh susukan Safiyya. Terus keep in touch sampai la skrg. Lps tu dia gigih dtg masa birthday Safiyya lg la lps tu mmg kerap gak ktrg jumpa.
Aku rasa sbb masing2 pn jenis yg 1 kepala senang nk masuk tu yg baik. Husband masing2 pn sporting n x kisah.

Eh ok la tu je nk cter. Yg penting we had a great time together. Till then, xoxo!